Add a cover

General information  

  • Date of birth : 12/11/12

Links  

Alias  

  • Lamont Peter

Ratings

This media has not been rated yet.
Be the first one!

To rate this media or to interact with your friends, create a free mediatly account. You'll also be able to collaborate with our growing community and make it you digital entertainment center.

Friends who like

Sign up to see which of your friends like this.

Linked media  

Linking media

Mediatly © 2013

Mediatly, The multimedia social network

Discover new movies and TV shows to watch, novels or comics to read, music to hear and games to play thanks to your friends. It's fast, free, simple and enjoyable!
To start discover a new world, Sign up for free

  
Peter Lamont (12)

This version of the card is from another language than your preferences.

Type :  

  Summary  

Peter Lamont is een Britse artdirector, production designer, set decorator en script editor. Hij verwierf bekendheid als ontwerper van niet minder dan achttien James Bondfilms. In zijn zestigjarige carrière werd hij vier keer genomineerd voor een Oscar, waarvan hij de laatste keer ook won.

Lamont, van Schotse komaf, begon zijn professionele loopbaan omstreeks 1946 als print boy runner in de Pinewood Studios even buiten Londen. Een van zijn eerste creatieve banen was als ongecrediteerde tekenaar voor de verfilming van The Importance of Being Earnest uit 1952. Als assistent van Ken Adam leerde hij het vak van production design in de praktijk en na het definitieve vertrek van Adam naar Hollywood in 1980 nam hij diens leidinggevende rol over bij het vormgeven van de Bondfilms. In de serie van thans 22 Bondfilms zijn de enige titels waar hij niet aan meewerkte Dr. No, From Russia with Love, Tomorrow Never Dies en Quantum of Solace.

Samen met anderen werd hij genomineerd voor een Academy Award for Best Art Direction voor Fiddler on the Roof , The Spy Who Loved Me en Aliens . Hij won de prijs uiteindelijk in 1997 voor Titanic samen met Michael Ford. Zijn werk aan deze film was ook goed voor een Los Angeles Film Critics Association Award for Best Production Design. Nominaties voor een BAFTA Award for Best Production Design waren er voor Aliens, Titanic en Casino Royale.

Zijn broer Michael Lamont heeft ook gewerkt als artdirector en production designer. Peters zoon Neil is ook artdirector.

  Biography  

Show more

  VideoMovie

  Crew    

  Companies    

  Photos    

  Videos  

  Press reviews    

  User reviews

  Sources

Whole or part of the information contained in this card come from the Wikipedia article "Peter Lamont", licensed under CC-BY-SA full list of contributors here.