Add a cover

General information  

Links  

Alias  

  • Bardem Javier

Ratings

Rating:

To rate this media or to interact with your friends, create a free mediatly account. You'll also be able to collaborate with our growing community and make it you digital entertainment center.

Friends who like

Sign up to see which of your friends like this.

Linked media  

Linking media

Mediatly © 2013

Mediatly, The multimedia social network

Discover new movies and TV shows to watch, novels or comics to read, music to hear and games to play thanks to your friends. It's fast, free, simple and enjoyable!
To start discover a new world, Sign up for free

  
Javier Bardem (1969)

Javier Ángel Encinas Bardem

This version of the card is from another language than your preferences.

Type :  

  Summary  

Javier Ángel Encinas Bardem is een Spaans acteur. Hij won in 2008 een Oscar voor zijn bijrol als koude huurmoordenaar in No Country for Old Men. Daarnaast werden hem meer dan zestig andere acteerprijzen toegekend, waaronder een European Film Award een BAFTA Award, een Golden Globe en een Saturn Award .

  Biography  

Bardem is afkomstig uit een familie van acteurs. Zijn grootouders waren Rafael Bardem en Matilde Muñoz Sampedro. Zijn moeder is de in Spanje bekende actrice Pilar Bardem en ook zijn broer Carlos en zijn zus Mónica zijn acteurs. De neef van Javier Bardem, Juan Antonio Bardem is een regisseur die ook internationaal bekend is.

Voordat Bardem acteur werd hield hij zich onder meer bezig met rugby en studeerde hij beeldende kunst. Daarna besloot hij zich met film bezig te gaan houden.

Op zijn elfde jaar had hij een kleine rol in de film El poderoso influjo de la luna van Antonio del Real, waarin zijn moeder de hoofdrol speelde. In 1990 speelde hij zijn eerste rol in La polémica Las edades de Lulú , van regisseur Bigas Luna. Daarna werd hij een van de favoriete acteurs van Luna. Hij kreeg een hoofdrol in Jamón, Jamón, waarin ook Penélope Cruz een hoofdrol vervulde.

In 1994 won hij de Spaanse filmprijs 'Fotogramas de Plata' voor de beste acteur. Hetzelfde jaar kreeg hij een prijs voor de beste acteur op het filmfestival van San Sebastián voor de films Días contados en El detective y la muerte, en verder ontving hij de prijs 'Premio Fernando Rey' voor Días contados. In 1995 kreeg hij voor Dias contados ook een Goya voor de beste mannelijke nevenrol en in 1996 een Goya voor de beste mannelijke hoofdrol in Boca a Boca.

Hierna volgden nog meer succesvolle rollen in Spaanse speelfilms, waaronder Mar adentro uit 2004. Deze film is het waar gebeurde verhaal van de Galicische visser Ramón Sampedro die bij een duik verlamd raakte en vervolgens een levenslange strijd voor het recht op euthanasie voerde. De film werd geregisseerd door de bekende regisseur Alejandro Amenábar.

Een andere film waarmee Bardem vooral in Spanje lof oogstte was Los Lunes Al Sol, een triest verhaal over een stel werkloze mannen in de havenplaats Vigo.

Bardem is inmiddels uitgegroeid tot een nationale held en een sekssymbool. Vooral na het veroveren van een Oscar in 2008 voor zijn rol in No Country for Old Men is Bardem geworden tot het middelpunt van belangstelling van de Spaanse pers.

Begin juli 2010 trouwde hij met Penélope Cruz met wie hij in het geheim al drie jaar een relatie had, sinds ze elkaar terugzagen op de set van de film Vicky Cristina Barcelona. Het stel kreeg in 2011 een zoon.

Show more

  Played TV shows  

  VideoMovie

  Crew    

  Companies    

  Photos    

  Videos  

  Press reviews    

  User reviews

  Sources

Whole or part of the information contained in this card come from the Wikipedia article "Javier Bardem", licensed under CC-BY-SA full list of contributors here.